Saturday, November 01, 2008

MAS vs Air Asia


Tavrey Aviacompany
Thai International Airways

Aeroflot Russian Airlines

Gulf Air

Air Asia

Turkish Airlines


Malaysia Airlines..kebanggaan rakyat Malaysia
assalamualaikum...
dalam sibuk2 aku search tiket balik summer nnt, terjumpe plak entry akhi2 kt jordan pasal 2 national flag carrier ni. satu tambang murah, satu tak murah sangat.
pada aku la, aku lebih prefer fly dengan Malaysia Airlines. sebabnya? mestilah Malaysian Hospitality ya, bg kawan2 kt middle east, mereka biasa fly ngan gulf punye carriers. aku plak, dgn eastern europe punye flight yg mcm nk terhempas tu. ha..aku pernah fly ngan aeroflot n tavrey airlines. lepas tu terus aku taubat nasuha. tak mau dh naik flight diorg. mintak ampun. dengan stewardess yg rude, tak ckp english, old aircraft, makanan yg entah pape tah, check in yg langsung x efficient dan transit yg unorganised etc. siap lost luggage lagi. terpaksa lagi aku bribe custom kt airport sbb nk suruh diorg trace bag aku cepat. hampeh
berbeza dengan flight kebanggaan aku, masuk aje aircraft...welcome sir..siap dengan senyuman lagi. makanan...mmg best. mmg ada tokoh world best cabin attandents, world best airlines. cuma yg problem nye...tak on-time...selain flight yg aku kira middle age lah.
dibandingkan dengan flight yg lain, turkish airlines pn aku minat gak. saban tahun aku naik THY ni. yah mmg setanding dengan MAS. Selain tu, aku pernah gak naik Gulf Air n Thai International. Air Asia tak lah pernah pulak aku naik. entah, tak berminat plak. mcm x confident plak nk naik.
Pada pendapat aku, mmg patut la skytrax bg MAS 5 stars. valued for money!! look forward to fly with MAS. Have a pleasent flight!!

3 comments:

anap_ilmi said...

MAS-SUbsidi kerajaan
AIRASIA-Sniri..

huhu~

Mohd Adam-Zurairi Mohd Rawi said...

MAS tak mensia2 kan subsidi yg diberikan smpai Skytrax bg dia 5 Stars Airlines..Good Job MAS!!

>thanks 4 supporting our National Airlines..

>thanks juga sbb memberi pendapat!!..hehehe

Zulfahimi bin Husain said...

betul tu cik adam...koi setuju sangat.. sorry lh anap , x setuju ngan enta....